Zacusca Gourmet
Ideea impartasirii acestei retete cu voi mi-a venit chiar astazi, cand am terminat de inchis ultimul borcan de zacusca nou facuta. Este o reteta pe care eu o pretuiesc de foarte multi ani, adaptata dupa gusturile familiei mele, si pe care o respect an de an datorita succesului avut. Fie ca decideti sa o tineti pentru voi, sau pentru a o darui prietenilor apropiati, merita incercata!
P.s. Eu am facut in jur de 3 portii, dupa cum veti vedea si in imagini.
Ingrediente pentru 1 portie:
- 2 kg ceapa alba
- 1 kg morcovi
- 1 telina medie
- 4 kg gogosari
- 1 kg ardei kapia
- 1.5 kg ardei verde
- 1.5 kg rosii
- 1.2 kg fasole boabe
- 5 kg vinete
- 1 l ulei de calitate (eu am folosit Unisol)
- sare mare grunjoasa, neiodata
- piper boabe
- 2-3 foi de dafin
Ceapa se curata cu o seara inainte, si se fierbe 10 minute, apoi se lasa la scurs intr-o strecuratoare peste noapte.
De asemenea, morcovii si telina se curata si se fierb pe jumatate (al dente), si se lasa la scurs.
A doua zi, ceapa, morcovii si telina se dau prin procesorul de mancare (robotul de bucatarie), apoi, intr-o cratita mai mica, se pune uleiul. Se incalzeste, apoi se adauga ceapa, morcovii si telina tocate fin, si se calesc la foc incet aprox. 30 minute, amestecand constant. La final, se potriveste de sare dupa gust.
Separat, se spala gogosarii, ardeii si kapia, se curata de cotoare, si se dau pe rand prin robotul de bucatarie.
O parte din gogosarii tocati se pun intr-o strecuratoare, din cauza ca rezulta prea multa zeama. Dupa ce se lasa la scurs o vreme, se alatura celorlalte ingrediente.
Ardeii tocati se pun in cratita in care faceti propriu-zis zacusca, si se lasa la calit la foc mediu spre mic doua ore, amestecand repetat.
In acest timp, 1,5 kg de rosii se oparesc si se decojesc. Apoi, se curata de cotoare, si se proceseaza fin in robot.
Dupa doua ore, se adauga ceapa, telina si morcovii caliti, impreuna cu sucul de rosii, amestecand pana cand compozitia este omogena. Acum puteti adauga sarea si piperul boabe, dupa gustul dumneavoatra. Aveti grija sa nu o prea sarati. Cel mai bine faceti testul pe o farfurie, punand putina compozitie, si gustand pana cand sunteti multumiti.
Astfel, se mai fierbe inca o ora si 30 de minute.
Se pregatesc vinetele respectiv fasolea. Eu am copt vinetele cu trei saptamani mai devreme, si le-am pus la congelator asa ca mi-a fost mai usor lasandu-le la decongelat. Fasolea de asemenea am cumparat-o in stare proaspata, adica curatata direct de pe vrej pe care apoi am fiert-o, dar se poate folosi si o fasole uscata, cu boabe mai mari, sau la cutie gata fiarta, aprox. 8-10 cutii. Compozitia de baza care s-a fiert, se imparte in doua parti. Intr-una se adauga vinetele tocate, iar in cealalta fasolea. In compozitia de fasole se pun foi de dafin. Fiecare se mai fierbe in parte 30 de minute.
Se pune zacusca in borcane sterilizate in prealabil in cuptor. Se insurubeaza cu capac, si se aseaza in cuptor, intr-o tava cu putina apa, pe treapta medie de caldura, la 130 grade celsius, timp de o ora. Se lasa la racit acolo, apoi se depoziteaza.
0 comentarii