Craciunul si dulciurile lui... *reteta Stollen*
Pe masa mea din bucatarie stau o multitudine de pungi cu faina, nuci, zahar, condimente, dar si oua, pe care ar fi pacat sa le pui inapoi in dulap. Cuptorul deja transpira, iar mirosul imbietor se afunda in fiecare colt al casei, de unde poti privi lumanarile de la geamuri, cum se aprind! Ah, Craciunule, esti preferatul meu!
Este sarbatoarea Craciunului , o perioada care ofera fiecaruia dintre noi o multitudine de retete, greu de rezistat, printre care si cea de Stollen, de care ne-am bucurat cu totii anul acesta. Insa nu cel din magazin, ci cel facut cu iubire, caldura si arome imbietoare, la mine in buctarie! Diferitele feluri de Stollen sunt intotdeauna un deliciu, si ofera atat adultilor cat si copiilor o mare bucurie. Un aluat cu drojdie minunat, imbogatit cu stafide nobile, portocala si lamaie, si, dupa gust, cu ingredientele dumneavoastra preferate!
Ingrediente:
- 100 gr stafide aurii
- 50 gr prune uscate
- 50 gr caise uscate
- 50 gr jumatati de nuca
- 50 gr alune de padure
- 90 ml coniac
- 125 ml lapte
- 1 cub (42 gr) drojdie
- 20 gr miere
- 1 pastaie de vanilie
- 1 lamaie
- 100 gr+ 3 linguri de zahar
- 150 gr branza de vaci slaba
- 1 priza de sare
- 500 gr faina
- 375 gr unt moale
- 2-3 linguri zahar pudra
- faina pt suprafata de lucru
- hartie de copt
Preparare:
Stafidele se clatesc si se usuca. Prunele, caisele se toaca marunt. Fructele tocate, stafidele, nucile si alunele impreuna cu coniacul se amesteca si se lasa cel putin o ora la tras.
Laptele se inclazeste pana cand este caldut. Drojdia, mierea si laptele se pun intr-un bol si se amesteca apoi se lasa 20 minute la pornit. Pastaia de vanilie se injumatateste si se scoatre miezul. Lamaia se spala cu apa calda, iar coaja se rade fin.
Miezul de vanilie, coaja de lamaie, 100 gr zahar, branza impreuna cu sarea se amesteca pana cand este totul omogen.
Faina impeuna cu 125gr unt se amesteca peste branza. Aluatul se lasa intr-un loc caldut, acoperit cu un prosop, circa 20 minute.
Fructele se impart pe o suprafata infainata, si se framanta in aluat. Aluatul se formeaza intr-un dreptunghi de 30x45 cm.
Dintr-o parte se aduce 1/3 in mijloc, iar cealalta lature se mai intinde putin, si se aduce peste cealalta.
Cu dosul palmei se da forma specifica, si se mai lasa inca 20 minute la dospit intr-un loc cladut.
Se coace pe tava data cu hartie de copt 1 ora la 150 grade celsius (daca se maronizeaza prea repede, se acopera cu folie de aluminiu).
250 gr unt se topesc, si se scoate stollenul din cuptor. Stollenul se da mai intai cu unt, apoi se presara circa 3 linguri de zahar tos. Dupa circa 30 minute se repeta procesul inca de 2 ori, dar de data aceasta se va folosi zahar pudra.
1 comentarii
[…] > Stollen […]
RăspundețiȘtergere