O foita de alge usoara precum valul marii, un orez alb ce iti invaluie calm bolta palatina, impreunate de decadenta pestelui, ce se lasa innobilat de ingrediente onctuoase si proaspete....toate acestea se strang ca sa creeze o bucatica perfecta: sushi.
Pe langa cuvintele frumoase care se pot spune despre acest preparat, vreau sa va spun ca desi este la moda in toate mall-urile/restaurantele la preturi maricele, nu trebuie sa fii expert sau sa ai o indemanare "speciala" ca sa il poti prepara. Singurele conditii sunt sa respecti cativa pasi simpli, si sa ai ingredientele necesare (saptamana asiatica LIDL, sau de la magazine de specialitate).
Ingrediente:
*covoras de bambus
- 1 cana de orez pentru sushi
- 50 ml otet de orez
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita de sare
- nori-alge marine foi
- 200 gr somon crud
- 100 gr ton
- 5-6 bucati de surimi
- ardei rosu
- castravete
- avocado
- sos de soia
- ghimbir murat
- pasta de wasabi
*Ingredientele (mai ales cele din peste) sunt la alegere. Acest fel de mancare este foarte versatil, asa ca alegeti sa il preparati cu ceea ce va place!*
Infoliem covorasul de bambus cu folie de prospetime si il lasam deoparte.
Prima data pregatim orezul. Orezul se spala foarte bine, pana cand ramane o apa limpede, pentru a inlatura amidonul. Apoi il punem intr-o cratita impreuna cu doua cani de apa. Cand atinge temperatura de fierbere, se face focul mic, se fierbe 10 minute cu capac, dupa care stingem focul si se lasa, cu capacul, inca 10 minute.
Intre timp preparam sosul. Se pun la foc mic otetul, zaharul si sarea, si amestecam pana cand se dizolva. Nu trebuie neaparat sa fiarba. Sosul se lasa la racit dupa care il amestecam in orezul preparat anterior.
Lasam orezul la racit intr-un castron mai mare ca sa se poata vantura mai bine.
Pregatim intre timp ingredientele pentru sushi. Taiem legumele fasii subtiri, pestele la fel, sau orice ingredient doriti sa puneti in sushi.
Se aseaza o foaie de nori cu partea lucioasa in jos pe covorasul infoliat. Peste foaia de sushi se pune un strat de orez, lasand 1 cm din foaia de sushi la final pe care o udam cu apa pentru a o lipi.
Peste orez asezam ingredientele, adica legumele, pestele si putin wasabi, iar cu ajutorul covorasului rulam strans intr-un cilindru.
Cu un cutit foarte bine ascutit si udat in prealabil cu apa, taiem ruloul in jumatate, iar apoi se aliniaza unul langa altul, taindu-le inca de 3 ori.
Langa sushi se serveste si ghimbir murat, sos de soia si wasabi. Luati o gura de ghimbir dupa fiecare varietate de sushi ca sa va curatati cerul gurii. Gustati din cand in cand si wasabi pentru a va reimprospata gura.
0 comentarii