Cum toata lumea stie cum e sa te intorci la primele gusturi incercate in viata, acest fel de mancare imi trezeste aceleasi amintiri pe care le gust de fiecare data, in acelasi loc. Poti sa faci un safari culinar prin lumea larga, sa incerci finetea scoicilor Saint Jacques la cel mai fin bistro, sau sa iti rasfeti papailele gustative cu un sparanghel posat la perfectiune alaturi de sos olandez, insa pentru mine, strigarea catre felurile de mancare cu care am fost cu adevarat crescuti este cea mai pura dintre toate. E chemarea aburilor calzi ai unei bucatarii micute, unde mama, framantand virtuos aluatul molatec, iti cauta din privire un loc la masa tintuita la perete, putin infainata. E despre locul acela al tau micut in care te cufunzi cand primesti mancarea calda pe farfurie, si senzatia degetelor arse de nerabdarea primei imbucaturi fierbinti. E gustul acela sarat ce se madareste pe langa cel dulce al aluatului, si faina care inca nu iti pleaca de pe degete. E gandul daca mai poti sa mai mananci inca una sau nu, si neputinta rezistarii gustlui lor inconfundabil. E bucuria din ochii aragazului, care linistit, mai coace inca o portie. E linistea.
Si mai presus de toate, e mama, care mereu te asteapta cu cele mai bune feluri de mancare, cele care iti plac tie: topaluta(tocanita) de pui, sarmalute si cea pe care tocmai o mananci: placinta ei cu branza sarata!
Iata ingredientele:
- 600 gr faina tip 550
- 1 plic de drojdie uscata (7gr.)
- 1 varf de cutit de bicarbonat
- 200 ml ulei de masline
- 1 lingurita de sare
- 1/4 lingurita de zahar
- apa cat cuprinde aluatul, sa se formeze intr-o coca numai buna de framantat
Umplutura:
- aprox. 700-800 gr. branza framantata de oaie
+ulei pentru copt
Drojdia impreuna cu 1/4 lingurita de zahar se desface intr-un pahar, impreuna cu 5-6 linguri de apa.
Intr-un alt bol punem faina, sarea, drojdia deja activata, si putin cate putin, apa, cat sa formeze o coca numai buna de framantat.
Se framanta aprox. 10 minute, dupa care se adauga treptat uleiul de masline. Se framanta pana la omogenizarea lui, se acopera cu folie de prospetime, si se lasa la dospit pana cand aluatul isi dubleaza volumul.
Intre timp pregatim branza pe o farfurie. Dupa dospire, aluatul se framanta scurt, si se imoparte in mici bine, in functie de cat de mare doriti sa faceti o placinta.
Fiecare bila se infaineaza, si cu sucitorul se intinde intr-un disc.Se pune branza in centru, aprox. 3-4 linguri, se aduna marginile, si cu sucitorul aplatizam discul formand o placinta destul de subtire.
In centru se face o mica gaura (impuscatura) pentru a nu lasa aluatul sa se umfle prea tare la copt.
Se incinge o tigaie la foc mediu, se unge cu putin ulei, sau daca aveti un atomizator de ulei (eu am, si este nemaipomenit), se aseaza placinta avand grija sa eliminam surplusul de faina existent, adaugand o lingura de ulei, de jur imprejurul ei, in tigaie.
Se coace cam 1,5 minute pe fiecare parte, pana cand epuizam tot aluatul si branza.