Este aproape imposibil sa nu le fi gustat vreodata. Si daca le-ai gustat doar din priviri, atunci nu poti sa nu afirmi ca sunt de o estetica ametitoare. Sunt mici, si daca ai trece repede cu privirea asupra lor, ai putea crede ca sunt bijuterii asezate in cutii pretioase pe cele mai ravnite strazi pariziene. Savoarea lor este unica, iar cand le musti curios, te intrebi daca e aievea sau chiar le-ai avut in mana....si cand privesti iarasi prin vitrina lucioasa le vezi cum iti surad iar, cu o obraznicie demna de invidiat. Nu le poti evita, pentru ca atunci cand crezi ca ai gustat toate felurile posibile, moda lor nu trece niciodata iar ele apar...in toate culorile si aromele posibile. Si daca nu ajungi chiar la Pierre Herme sau Laduree, atunci nu mai ai nicio scuza sa nu gusti din aceste minunatii pe care le poti prepara chiar tu: delicioasele Macarons !
Si nu, nu trebuie sa va fie frica sa coaceti aceste mici fursecuri de meringue. Tot ce va trebuie este reteta potrivita, si cativa pasi pe care sa-i urmati cu strictete. Nu am incercat sute de retete, insa si eu am copt macarons care au crapat, au iesit inegale, sau nu au dezvoltat "piciorusul" atat de dorit! Urmati aceasta reteta simpla, cantariti toate ingredientele, si respectati tipsurile, iar in cateva ore, veti avea si voi minunatele macarons la voi acasa!
Ingrediente (pentru 32 de fursecuri- 16 macarons):
- 50 gr fina de migdale (eu am folosit si faina alba Vahine, dar si faina macinata cu coaja de la Kaufland, Almond Meal de la Poex. Reteta iasa cu amandoua)
- 50 gr zahar pudra (nu cel facut in casa, cel de cumparat care contine amidon!)
- 40 gr de albusuri la temperatura camerei, de preferabil sa fie vechi (2-3 zile)
- 40 gr zahar tos
- Preincalziti cuptorul la 170 de grade celsius, FARA ventilatie (aceasta este temperatura ideala pentru cuptorul meu, care este mai mult pe patrea calda. Daca aveti un cuptor care nu "arde", atunci va trebui sa mariti putin temperatura, insa nu mai mult de 5-10 grade celsius)
- Cerneti faina de migdale si zaharul pudra intr-un bol. Lasati-l deoparte.
- Intr-un alt bol curat, bateti albusurile pe viteza mare. Cand incep sa sa se spumeaza, adaugati zaharul tos in ploaie, si bateti pana cand obtineti o bezea ferma. Acum este momentul sa adaugati si colorantul daca vreti sa faceti macarons colorate. Colorantul trebuie sa fie tip gel, nu lichid. Cel lichid ar strica toata compozitia si le-ar umezi.
- Turnati o treime din amestecul de faina de migdale/zahar pudra peste beaza si incepeti sa incorporati cu o spatula de silicon. Nu trebuie sa aveti miscari extrem de fine intrucat acest pas se numeste "macronnage" si este necesar pentru a incorpora faina de migdale si zaharul pudra in bezea.
- Turnati si restul de amestec de faina de migdale si amestecati pana cand este totul incorporat. Miscarea necesara este una in cerc, iar apoi una pe verticala, prin centrul mixturii. Acesta este o miscare intreaga. De cand incepeti sa incorporati faina de migdale cu zaharul pudra in beaza, pana la final, trebuie sa faceti in total intre 40-45 de miscari. Nu mai mult, nici mai putin, pentru ca mixtura ar putea iesi una prea neamestecata. Cand este gata, mixtura ar trebui sa fie lucioasa, iar cand o luati pe spatula si o lasati sa cada inapoi in compozitia din bol, ar trebui sa se dispara in decursul a 20 de secunde.
- Turnati amestecul intr-un pos cu faceti mici fursecuri pe tava data cu o foaie de copt din silicon. Cand ati terminat de asezat ultimul fursec pe tava, primul trebuie deja sa se fi stabilizat. Am incercat sa fac si pe hartie de copt, insa mi se pare ca cele coapte pe foaie de silicon iasa mai bine.
- Dupa ce le-ati terminat, ridicati tava desupra mesei si trantiti-o usor masa de 3 ori pentru a scapa de toate bulele de aer. Asezati-le intr-un loc ferit de umezeala pentru 30 de minute sau chiar o ora, o ora jumate, sau pana cand sunt ferme la atingere. Este important ca atunci cand atingeti un macaron el sa nu se ia pe deget, iar din lucioase ele sa devina mate.
- Cand sunt gata de coacere, micsorati temperatura la 160 de grade, si asezati-le in cuptor. Se coc pentru 12-14 minute, avand grija sa le intoarceti la jumatatea timpului. Nu ar trebui sa se maronizeze, insa sunt bune putin mai coapte decat necoapte (daca sunt necoapte nu se vor desprinde de pe tava).
- Se scot si se lasa la racit, dupa care se pot umple cu crema, sau se pot depozita in frigider/congelator pana cand sunt gata de savurare.