amandinaamandinecacaocaramelciocolatacrema de cacaocrema de untfondantfondant de cofetarieprajituraprajitura cu ciocolataprajitura cu untprajituriserbetsiropunt
Amandine clasice
Vad camerele insorite, si prispa lunga, unde ma perindam nesfarsit in pasi mici si mari. Strada unde colbul se ridica la fiecare zumzet, si unde oamenii vorbeau neincetat, intr-o fervoare nepangarita de niciun sunet strain.
Sufletul meu zburda de palcari de joaca, iar vantul cald de seara ma trantea prin iarba, unde pamantu-i moale, si margaretele cresc de zor.
Bunica statea linistita, si in suflet simteam caldura, iar in cer lumea. Iar cand bunicul intra pe poarta, ii ceream rugandu-l, sa-mi aduca boamboane, iar copilaria era a mea.
Ei bine, iar cand mergeam chiar eu la cofetarie, intram intr-un sanctuar unde eram instantaneu ametita de mirosul dulce si imbatator al siropului de caramel, ce sorbea din romul pe care cofetareasa il turna cu maiestrie peste el.
Imi amintesc vitrinele, altare dulci, si pline de tentatii. Si eu, gustam din toate....paleuri, islere, bezele, tarte zvelte cu iaurt....Insa doar una stiam ca e unica. O glazura neagra, un blat greoi de atata sirop si o crema careia trebuia sa ii stii finetea...O prajitura care parea poate putin consistenta, insa in veselia copilariei, o mancam cu pofta si zburdam la joc iarasi.Amandina.
Ei bine, anii au trecut, iar din pacate, reteta copilariei mele s-a pierdut de mult in zare. Tot mai multe metode de imbunatatire, renuntare la ingrediente naturale, si mascare pentru aspect dar...fara gust. Cautand o reteta originala, am dat peste reteta fetelor de la Savori Urbane, o reteta clasica de cofetarie, care nu doar ca m-a facut sa mai traiesc inca o data momentele copilariei, ci m-a incumetat sa o si prepar, iar rezultatul, bine-nteles, m-a bucurat enorm.
Amandina iesita mi-a aminit foarte bine de cea "adevarata", o prajitura dulce, insiropata, cu o crema fina de unt, si cu serbet (fondant), nu cu ciocolata topita deasupra cum din pacate unele bloguri autohtone "celebre" o propun. Iata reteta si modul de preparare:
Ingrediente blat:
- 7 oua
- 100 gr zahar tos
- 1 praf de sare
- 60 gr sirop de zahar ars (din 60 gr zahar si 30 gr apa)- 1 lingura se retine pt. glazura
- 260 gr faina alba
- 60 gr apa
- 1 lingura ulei fl. soarelui
- optional 1 lingura cacao
Ingrediente crema:
- 250 gr fondant alb de cofetarie
- 250 gr unt cu min. 80% grasime la temp. camerei
- 50 gr unt topit
- 30 gr cacao
- vanilie
- 1 lingura buna de rom superior sau cateva picaturi de esenta de rom
Ingrediente sirop:
- 250 gr apa rece
- 200 gr zahar tos
- coaja rasa de la 1/2 lamaie
- 1 lingura de rom superior sau cateva linguri de esenta
Ingrediente glazura fondant:
- 350 gr fondant alb de cofetarie
- 35 gr cacao
- 1 lingura de sirop de zahar ars (pastrat de la blat)
Pentru inceput ar fi ideal sa va pregatiti fondantul de cofetarie.
Ingrediente fondant:
- 500 gr zahar tos
- 150 gr apa
- 150 gr glucoza lichida
- 1 plic de zahar vanilat sau miezul de la o pastaie de vanilie
Se pun cele 500 gr zahar intr-o cratita de inox. Se toarna cele 150 ml apa si se aseaza cratita la foc mediu spre mic. Se formeaza un sirop, dupa care se adauga glucoza lichida si se fierbe pana la 112-114 grade celsius, facand testul cu termometrul.
In lipsa de termometru se face testul picurand cativa stropi de sirop pe o farfurioara si in cateva secunde, prindeti intre degetul mare si cel aratator un strop de sirop ca sa vedeti daca se formeaza un fir cand indepartati degetele.
Se pune in congelator un castron de inox si se lasa cam 5 minute la racit. Se toarna in el siropul fierbinte de zahar si glucoza si se lasa fara sa se amestece.Se asteapta pana cand siropul este racit, la 37-40 de grade celsius. Daca nu aveti termometru, se testeaza temp. siropului cu mana (sa fie cald, nu fierbinte).
Cand siropul s-a racorit, il batem cu mixerul pana cand se albeste si devine cremos si gros. Se adauga si vanilia.
Aceasta este reteta de fondant de cofetarie. tinut inchis in frigider se pastreaza foarte bine, iar cand il folosim il putem topi pe abur, iar daca ni se pare prea gros ii putem adauga putina apa rece, iar prin topire isi revine.
Urmatorul pas este sa preparam siropul de zahar ars.
Intr-o craticioara se pun 60 gr zahar tos care se caramelizeaza pana la brun inchis, la foc mediu spre mic, apoi se stinge cu 30 gr apa si se lasa sa clocoteasca incet, pana cand tot zaharul este dizolvat si devine onctuos.Din acest sirop de zahar ars retinem o linura pentru glazura. Restul se va pune in blat.
Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri.60 gr zahar se bat cu gabenusurile, spuma. 40 gr zahar intra in spuma pentru albusuri. Cand galbenusurile s-au spumat cu zaharul se adauga apa rece si siropul de zahar ars. Se adauga si o parte din faina, cam 75 gr. Eu am ales sa pun si o lingura de cacao cernuta.
Albusurile batute se incorporeaza in castronul cu galbenusuri mixate si se adauga cele 185 gr faina cernuta si o lingura de ulei. Se amesteca totul usor cu o lingura de jos in sus pentru a nu pierde aerul din albusuri.
Se incinge cuptorul la 180 gr celsius. Se unge o tava de marimea 32x28 cm (eu pe aceasta am avut-o) cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna compozitia si se lasa cam 35 minute la copt. Se face testul cu scobitoarea.
Blatul racit se taie in trei foi.
Preparam siropul pentru insiroparea prajiturii. Intr-o craticioara se pun 200 gr zahar tos impreuna cu 250 gr apa rece si se fierb cam 10 minute. Se stinge focul si se adauga coaja de lamaie. Odata racit, sirpoul se strecoara si se adauga romul.
Preparam si crema de cacao. Intr-o craticioara topim 50 gr unt caruia ii adaugam cacaua cernuta. In acest amestec adaugam si romul. Cele 250 gr de fondant se incalzesc usor iar untul se bate cu mixerul; adaugandu-se cate o lingura de fondant topit si racorit, pana la incorporarea totala.
La final se adauga amestecul de unt topit si cacao. Se mai amesteca scurt.
Se pastreaza doua linguri din aceasta crema pentru ornarea amandinelor.
Pe o planseta se aseaza prima foaie de blat care se insiropeaza cu jumatate din cantitatea de sirop. Totodata se adauga si jumatate din crema. Repetam procedeul si cu a doua foaie, urmand sa tierminam cu al treilea blat, pe care il insiropam si pe el.
Dam prajitura la rece pt. cateva ore.
Portionam prajitura cu ajutorul liniarului dupa cum dortiti. Eu am taiat-o in mici patrate pe care le-am asezat pe o hartie de copt pentru a le pregati pt. glazurare.
Pentru glazura, topim 350 gr de fondant pana cand este caldut si lichid. Adugam 35 gr de cacao si lingura de sirop de zahar ars pana cand obtinem un fondant fluid si omogen.
Cu ajutorul unei furci mari se introduce fiecare amandina cu capul in jos, pana la jumatate in castronul cu glazura de fondant. Se scurg usor si se aseaza pe foaia de pergament, si se lasa la uscat.
Cele doua linguri de crema ramase se pun intr-un pos cu dui stelat, si se fac mici moturi pe fiecare prajitura.
0 comentarii