Cuvintele cheie ale ultimelor articole de pe blog adunasera un dictionar demn de visul oricarui foodie valabil online: ciocolata, blat cu nuci, bezea, capsuni, aluat dospit.... Aluat dospit.
Sa ne oprim aici.
Afara incepuse un viscol cumplit, iar zapada adunata in munti albi pe marginea strazii picta deja un peisaj rece, monoton. Ne-am strans in consiliu scurt, si am decis: care este cel mai simplu desert, insa plin de arome, care sa te linisteasca dupa o tura grea de zapada, si sa iti inmiresmeze simturile atunci cand ai pofta de un desert...care pur si simplu sa te multumeasca?!
O savarina....o buna si insiropata savarina, dar nu oricum, ci facuta in casa, pentru ca, de ce nu, cand o prepari chiar tu, altfel are gustul....
A iesit foarte simplu, reteta am luat-o si noi de pe Savori Urbane, iar pentru frisca, am avut un moment de treat yourself, asa ca am mers pe varinate Sublime de la Elle&Vire si anume, o frisca cu mascarpone.
Rezultatul.... a alungat iarna din sufletele si gandurile noastre! Iata reteta!
Ingrediente:
- 440 g faina alba
- 300 ml lapte caldut
- 6 galbenusuri (eu am pus doar 4)
- 1 ou intreg
- 30 g zahar tos
- 30 g drojdie proaspata sau 1 plic de 7 g drojdie uscata
- 15 g zahar tos
- 50 ml ulei
- coaja rasa de la ½ de lamaie
- ½ lingurita sare
- 1 plic de vanilie Finesse Dr. Oetker
Sirop:
- 1 L apa
- 500 g zahar tos
In plus:
- 40 ml rom superior
- 100 g jeleu rosu de fructe sau marmelada
- 1l frisca naturala batuta cu 2 linguri de zahar pudra
- 30 g unt topit pentru uns
Pregatim siropul. Fierbem ingredientele pentru sirop aprox. 5 minute. Frisca se bate cu 2 linguri de zahar pudra si se pune la rece.
Pregatim maiaua. Din laptele caldut, drojdia si cele 15 gr de zahar. Adaugam si cateva linguri de faina pentru a face un aluat precum cel de clatite. Lasam la dospit aprox. 15 minute.
Intr-un alt castron amestecam galbenusurile, oul, vanilia, sarea, uleiul, coaja de lamaie si cele 30 gr de zahar.
In bolul unui mixer (eu am folosit KA dar se poate framanta si cu mana) se pune faina, in mijlocul ei se face o adancitura unde turnam maiaua si amestecul de galbenusuri. Totul se frmanata pana rezulta un aluat omogen, putin lipicios. Se acopera cu o folie de prospetime si un prosop, si se mai lasa inca aprox. 30 de minute la dospit.
Intre timp pregatim formele de savarine pe care le ungem cu putin unt topit. Cu mana unsa cu putin ulei, rupem din aluat si portionam in fiecare forma aluatul dospit. Ideal este sa se antareasca fiecare portie de aluat la punerea in forma.
Acoperim cu un servet curat si mai lasam la dospit inca 20 de minute.
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Punem formele cu aluat intr-o tava si le coacem 15-20 de minute, sau pana cand devin rumene.
Se scot din cuptor si se lasa la racit pe un gratar.
Dupa racire le taiem un capacel in partea superioara si recem la insiropare. De retinut este faptul ca savarinele trebuie sa fie reci, iar siropul sa fie cald. Scufundam fiecare coaja de savarina in siropul cladut pentru a fi bine insiropate. Separat, le pensulam cu rom de calitate, asa incat sa fie doar aromate si parfumate cu rom. Le lasam la racorit.
Le ungem apoi capacelul cu jeleu de zmeura (facut in casa).
Le asezam pe o tava. Cu ajutorul unui pos cu dui, le ornam cu frisca. Nu ezitati sa le incercati, le veti adora!
0 comentarii